Önstensborg

Vid Johannisbergs flygfält i västra Västerås ligger zonen onstensborg.

En för många Västeråsare okänd fornborg med kringliggande by från 1200 – 1500 talet.
Det har inte riktigt fastställts när och hur denna borg och området kring var i bruk och hade sina högglansdagar. Men troligtvis så har borgen som är högt belägen vart en utpost för att hålla koll på Västerås västra infart från vattnet, eftersom vattenståndet troligtvis varit högre då. Även för att vaka över den by som låg i området.

Nu tog jag bilen ut dit och fick gå en bit för att komma dit, men det var en trevlig promenad. Annars är det en perfekt cykelstig dit.

image

Sen blir det skyltat

image

Fin stig dit som är som gjord för MTB 🙂

image

Ännu ett vägval

image

 

Här syns delar av den yttre försvarsmuren till borgen

image

 

 

image

image

Det finns även lämningar efter betydligt modernare ”borgar”

image

image

image

6 reaktion på “Önstensborg

    • Kul att upptäcka såna här ställen i sitt närområde som man inte haft en aning om. Blir nog fler turer ut dit fast med cykel då.

  1. Skoj att mitt zonförslag uppskattades, fornbogen fick den ”modernare” del under andra världskriget då man satte upp ett luftvärnsbatteri där. Har faktiskt inte varit där någon gång utan gick på ett tips av en bekant.

    • Kan definitivt rekommendera ett besök därute. En bred stig som leder fram till borgen, så det är inga problem att ta cykeln dit 🙂

  2. Tack för infot om denna intressanta nya zon. Jag har inte hunnit ta den än trots att jag bor nära och undrade vad det var och hur man bäst kommer dit.

    • Man kan antingen cykla in mittemot fotbollsplanerna och ta den stigen eller som jag gjorde, ta stigen borta vid campingen. 🙂

Kommentera