Heby & Morgongåva

Har man väl varit i Sala så är det lika bra att fortsätta till Heby och Morgongåva.

Första zonen man kommer till är hebytrees. Den ligger inne i skogen vid väg 72 och är som vilken skogszon om helst. Inget att ta kort på  😉

Sen finns hebychurch som egentligen heter Västerlövsta kyrka  🙂
image

image

hebysquare möts man av denna samling hundar *asg*

 
image

I Morgongåva hittar man theshortcut vid en sorglig nedlagd hockeyrink
image

morningaxe kan dock vara trevligare på sommaren
image

image

Sala Silvergruva + andra zoner

Det finns minst 2 anledningar att åka till Sala. Det ena är självklart att turfa och det andra är att stanna till vid Sala Silvergruva 🙂

Gruvan hade tre storhetstider: tidigt 1500-tal, mitten av 1600-talet och sent 1800-tal. Under de bästa åren producerades 3–5 ton silver per år och totalt utvanns mer än 400 ton silver och omkring 40 000 ton bly. Gruvans djup blev mer än 300 meter, med en sammanlagd längd av orter och rum på över 20 km. Sala silvergruva är därmed en av världens fem största historiska silverfyndigheter. Silvret var viktig som myntmetall och gruvan var enligt Karl IX Riksens förnämsta Clenodium.

Sala stad anlades för gruvans skull av Gustav II Adolf 1624 och man anlade även två stora vattensystem med sjöar och dammar som försåg gruvan och hyttan med energi. Under vissa perioder på 1500– och 1600-talet användes krigs- och straffångar vilket kallades bergsfriden. Hantverkande tyska bergsmän inkallades ofta till högre tjänster vid gruvan.

Sägen
Enligt en sägen från Österfärnebo socken i Gästrikland så var det gruvfrun (ett slags andeväsen) i silvergruvan i Nässja, strax söder om Österfärnebo, som talade om för gruvarbetarna att hennes systrar var mycket rikare. Efter att ha letat malm hos systrarna Vira, Lura och Kulla kom man till slut till den rikaste systern, Sala, och hos henne fann man en rik fyndighet.

silvershaft
image

image

image

Givetvis finns fler zoner i Sala

salasport som ligger mitt i en korsning
image

salapark
image

månsbeach som nog är en perfekt zon på sommaren
image

dustbeach
image

salabeach udda namn på ett fält 😉
image

footbridge
image

salastation
image

kingscorner
image

salatorg
image

oldala
image

Slackermedaljerna

Någonting har hänt med Staminatormedaljerna. Har Turfcrew blivit lata och bekväma?

Stamina, Staminator och El Staminatore hade som krav förut att man skulle ta dessa under samma kalenderdygn, vilket var en riktig utmaning förut. Åtminstone om man tänker på El Staminatore med 200 zoner under samma dag.

Numera räcker det att man tar dessa zoner inom 24 timmar. Så man kan slöa runt på kvällen och ta 100 zoner och sedan sova lite och ta resten dagen efter.

För oss som tog dessa medaljer innan ändringen borde få en liten stjärna i kanten  😉

  

Attacken mot Uppsala

 

Torsdagen 11/10 så genomfördes första räden av många av Västeråsturfare i andra städer.
De 5 tappra samlades vid MAX i Västerås innan avfärd till Östra Aros. Sunyour stod för transportfordon som lastades till max  🙂

image

Stone, EzGenesis, Dworak och jag Westeras intog våra platser och avfärden påbörjades.
Jag blev avsläppt i västra ytterkanterna och började med Stoneforrest.
image

Jag hamnade direkt i kölvattnet efter Byggarn4 som bara 30 minuter innan hade passerat här. En mycket bra inledning på vårt övertagande av Uppsala. De övriga i Västeråstruppen slog läger i centrala Uppsala och utgick därifrån åt alla håll.  Tanken var att de flesta zoner i Uppsala skulle tas innan vi drog oss tillbaka.

Jag tog några zoner i nordvästra delen av stan innan jag vände söderut. Vid Mastwatch blev jag upphunnen av Byggarn4. Vi utbytte Turferfarenheter innan han guidade mig till 2 zoner i närheten. Tackar för det  🙂
image

Jag tog mig sen vidare söderut mot Gottsunda där jag senare på kvällen stötte på Stardust och Morgam vid Gottzone . Där lyckades Morgam ta zonen mitt framför mig när vi stod och pratade. Som en klen tröst visade Morgam vägen till 2 andra zoner i mörkret  😉

Nu var jag långt söderut och kylan gjorde sig påmind. Så jag styrde cykeln in mot centrum igen via SLU. De andra gjorde sitt bästa att lägga beslag på zonerna i Uppsala.

image

Väl i centrum så gick det fort att ta ett stort antal zoner innan vi samlade ihop oss för avfärd hemåt.

Strax utanför Botaniska Trädgården samlade vi ihop oss. Vi fick snabbt besök av Flugsio som var överraskad av vår räd i Uppsala. Han hade snabbt blivit av med 60 zoner när vi kom 🙂
En liten stund senare dök även Byggarn4 och Urbangeeks upp och såg till att vi lämnade stan välbehållna.
image

En mycket lyckad Turfresa som för mig resulterade i 60 unika zoner och ungefär 70 zoner totalt. Jag hade några zoner sen tidigare och några besöktes 2 gånger under kvällen.
image

Uppsala var en mycket trevlig stad att cykla i och vi kommer garanterat tillbaka. Det finns fler unika att ta där 🙂

Sen ska övriga Turfsverige veta att det när som helst så kan det dyka upp ett gäng Västeråsturfare som snor zoner.
Ingen stad ska känna sig säker i fortsättningen 😀

Bilkörning i gräszoner

Nu ger jag mig in i ett infekterat område när det gäller Turfning :O

Det gäller dessa bilturfare som inte orkar kliva ur bilen när de kommer fram till zoner på gräs. Oftast är det nya turfare som kör så i början och sedan tröttnar, då detta inte är deras grej.

Igår tog jag saltymeadow och såg att någon kört in med bil där.
Det här tidigare inte funnits spår där sen zonen kom till. Utan detta är från den senaste månaden.

Här har man kört in och ställt sig framför runstenen. Kortet är taget från där man ställer bilen, alltså handlar det om 3-4 meter.

image

Orkar man inte kliva ur bilen för att gå 3 meter så bör man tänka sig för om Turf är rätt sak att hålla på med.

Man har även kört runt på gräsplätten, både runt runstenen och på ytan till höger om stenen.

image

Nu kanske någon tänker på att märkena är efter någon som vill vända på den platsen. Gatan bredvid har gott om plats att vända på. Så den ursäkten
funkar inte

Hoppas detta inte fortsätter.

Happy Turfing

Önstensborg

Vid Johannisbergs flygfält i västra Västerås ligger zonen onstensborg.

En för många Västeråsare okänd fornborg med kringliggande by från 1200 – 1500 talet.
Det har inte riktigt fastställts när och hur denna borg och området kring var i bruk och hade sina högglansdagar. Men troligtvis så har borgen som är högt belägen vart en utpost för att hålla koll på Västerås västra infart från vattnet, eftersom vattenståndet troligtvis varit högre då. Även för att vaka över den by som låg i området.

Nu tog jag bilen ut dit och fick gå en bit för att komma dit, men det var en trevlig promenad. Annars är det en perfekt cykelstig dit.

image

Sen blir det skyltat

image

Fin stig dit som är som gjord för MTB 🙂

image

Ännu ett vägval

image

 

Här syns delar av den yttre försvarsmuren till borgen

image

 

 

image

image

Det finns även lämningar efter betydligt modernare ”borgar”

image

image

image

StGertruds

I västra Västerås mitt i ett industriområde finns en gammal ruin efter ett kapell. Det uppfördes på 1400-talet som ett vägkapell. Givetvis finns en zon här, det är stgertrud.
Under frihetskriget då Gustav Wasa besegrade de danska styrkorna som kontrollerade Västerås användes kapellet som samlingspunkt för de svenska styrkorna innan anfallet mot staden.

I linje in mot stan med stgertrud ligger även saltymeadow med sina runstenar.

image

image